7 otázek, které jste byli líní si vygooglit

Někdy, když máme dlouhou chvilku, se zamýšlíme nad otázkami, které jsou staré jako samo lidstvo. Některé z nich jsou trochu podivné a jiné nám zase nedají spát. Nicméně se často stává, že lenost je silnější a na většinu z nich časem zapomeneme, aniž bychom dychtili po odpovědích. Ruku na srdce, víte, proč kočky přistávají na všech čtyřech nebo jak je možné, že poštovní holubi vědí, kam létat? Odpovědi na tyto otázky a mnohé další se dozvíte v tomto článku.


Proč se dělají prášky v různých barvách?

Barvu léku si určuje samotný výrobce. Někdo by si mohl myslet, že barva může ovlivňovat účinnost léků, ale ve skutečnosti to tak není. Barevné léky mají působit spíše jako marketingový tah a účelem zbarvení je primárně působit na lidskou psychiku. Vždyť kdo by neznal kouzelnou růžovou pilulku proti bolesti? Jedna ze studií dokonce prokázala, že spotřebitelé vnímají léky ve tmavších odstínech jako ty účinnější.

Jak je možné, že kočky vždy dopadnou na všechny čtyři?

Za celou touto super schopností stojí kočičí páteř. Ta jim totiž umožňuje otáčet vrchní část těla na jednu stranu a spodní část na druhou. Korunku tomu celému pak nasazuje vestibulární aparát, což je smyslový orgán v labyrintu vnitřního ucha, díky němuž vnímají obratlovci rovnováhu. Kočky mají tento orgán vyvinutý dokonaleji než lidé nebo psi, proto při pádu moc dobře vědí, jak své tělo natočit, aby bylo jejich přistání co nejbezpečnější. Proto se zpravidla snaží dopadnout na všechny čtyři nohy.

Proč ptáci nejsou zasaženi elektrickým proudem, když sedí na drátech?

Trik je v tom, že mezi ptákem a kabelem není žádný rozdíl napětí. Ptáci se totiž nedotýkají země, nýbrž se dotýkají jen drátu, a proto se jednoduše napětí jejich těla shoduje s napětím drátu, což znamená, že k zásahu elektrickým proudem nedojde.

Proč jsou naše oči na fotkách někdy červené?

Efekt červených očí se na fotce objeví zpravidla ve chvíli, kdy fotoaparát zachytí odraz blesku v našich očích. Zpravidla když je tma, nebo nejsou dobré světelné podmínky. Za konkrétně červenou barvou pak stojí krevní cévy v sítnici.

Proč se knihy nejprve vydávají v pevné vazbě a až později v brožované?

Knihy v pevné vazbě bývají pro čtenáře zpravidla atraktivnější, ale také víc stojí. Když vyjde nějaká nová kniha, lidé se na ni už těší a nevadí jim si připlatit. Ano, jde opět o chytrý marketingový tah. Jelikož si lidé chtějí přečíst knihu mezi prvními, dražší cena jim zpravidla nevadí. Vydavatel má pak z prodeje samozřejmě větší zisk. Aby bylo následně možné snížit náklady a oslovit tak další čtenáře, vycházejí pak pozdější vydání knihy zejména v brožované podobě.

Proč hadi kmitají jazykem?

Stejně jako lidem pomáhá jazyk i hadům poznávat chuť. Nicméně u hadů hraje jazyk důležitou roli také v otázce čichu. Hadi tedy kmitají jazykem, aby se lépe orientovali v prostoru a snadněji nalezli svou kořist.

Jak poštovní holubi vědí, kam letět?

Celé tajemství tkví v tom, že holubi vždy létali jen jedním směrem, a to směrem ke svému domovu. Aby se poštovní holub na svých cestách neztratil, musí k tomu být nejdříve vytrénován. Často byli holubi přesunuti ze svého hnízda, aby se do něho následně mohli vrátit. Systém poštovních holubů je tedy založen na tomto přirozeném instinktu. K orientaci jim potom napomáhá magnetické pole Země a infrazvuk.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru