Každý rok je na zahradě nová úroda. Každý rok se musí vymyslet, jak jablka zužitkovat, aby jen nepopadali ze stromů a neshnili. Pokud na zahradě máte více než jeden strom, je těžší vymyslet, co s nimi. Jablečný koláč nebo štrúdl jsou výborné způsoby, jak jablka zužitkovat, ale co když jich máme mnohem víc, než spotřebujeme na pečení? A jak by vydrželi delší dobu?
Křížaly
- Křížaly jsou výborné sušené kousky jablek, popřípadě jiného ovoce, které při vhodném skladování mohou vydržet i rok nebo dva.
- Jablka rozříznete, zbavíte jadřinců a nakrájíte na plátky. Usušíte buď v sušičce na ovoce, nebo v troubě. Způsob, jaký zvolíte, záleží na vašich možnostech.
- Hotové křížaly, vložíme do uzavíratelných nádob a skladujeme na temném, suchém a chladnějším místě, teplota by neměla přesahovat 15 °C.
Zavaření
- Pokud vlastníte zavařovací hrnec, je nejlepší způsob, jak je uchovat, zavaření. Samozřejmě, je můžete zavařit i bez speciálního hrnce v klasickém nebo v troubě ve vysokém pekáči.
- Zavařit si můžete nastrouhaná jablka a skladovat pro upečení štrúdlu nebo z nich můžete udělat chutné přesnídávky.
- Sterilizované zavařeniny mohou vydržet až rok.
Jablečný mošt
- Dalším způsobem jak, zpracovat jablka, je udělat z nich mošt. Pokud vám zbylo méně jablek, například z jednoho kila, může být půl až jeden litr moštu, můžete použít odšťavňovač. Při větším množství potřebujete buď dřevěný lis, nebo si nechat vylisovat jablka za menší poplatek v moštárně. Opět záleží na vašich možnostech.
- Pokud mošt zavaříte ve sterilizovaných sklenicích, může s dobrým skladováním, vydržet i dva roky.