Olivový olej a olivy

 

Říká se, že k olivám se musíte „projíst“. Jejich výrazně hořká a aromatická chuť je natolik specifická, že málokoho osloví hned napoprvé. Pokud ale dáte olivám šanci, je dost možné, že zanedlouho už na ně nedáte dopustit. Dostanou vás širokou plejádou kulinářského využití, ale i zdravotních přínosů, které při pravidelné konzumaci slibují. V neposlední řadě pak slouží jako zdroj jednoho z nejcennějších druhů oleje na světě.

S olivami máme všichni spojenou charakteristickou zelenou barvu, ta ale ve skutečnosti k olivám nepatří. „Správné“ zralé olivy jsou totiž černé a sklízejí se až před Vánocemi. To už obsahují až třetinu oleje, který z nich pěstitelé následně lisují. Od vysazení stromu ke sběru první úrody ale vede dlouhá cesta. Jednomu olivovníku trvá nejméně sedm let, než poskytne první plody, a plné produkce dosahují až po třech desetiletích. Koneckonců rozsáhlé olivovníkové háje, které lze obdivovat při návštěvě Středomoří, jsou většinou staré i několik set let. A často mají za sebou velice pestrou minulost – takový olivovník je totiž na druhé straně nesmírně odolný a mnohdy přežije dokonce i požár.

 

 

Nejprve se musí naložit

Jen tak si utrhnout olivu a spolknut ji podobně jako třeba meruňku asi napadne málokoho, už jen proto, že v syrovém stavu odradí od konzumace obsah hořkých látek. Utlumit jejich palčivou chuť pomůže naložení v solném roztoku, následně je možné olivy marinovat, plnit různými náplněmi (například lososem a dalšími rybami, paprikou, sýrem, ale i ovocem), sterilovat či sušit. I v našich končinách dnes patří mezi vyhledávanou „chuťovku“, kterou si strávníci dopřávají při společných večeřích. Nejpravděpodobnější osud, který je potká, je však lisování pro přípravu oleje. Jak vypovídají svědectví v podobě reziduí nalezených na antických amforách, vysoce si jej cenili již staří Řekové.

 

Základ řecké kuchyně

Olivový olej je dodnes považován za jeden z nejkvalitnějších a ne nadarmo tvoří absolutní základ řecké kuchyně. Dietologové oceňují nízký obsah nasycených mastných kyselin, což z něj dělá ideální volbu pro zájemce o zdravou stravu nebo ty, kteří si potřebují upravit hladinu cholesterolu v krvi. Uplatní se však nejen na talíři – není lepší přírodní ochrana před žhavými slunečními paprsky, než pomazat si pleť „obyčejným“ olivovým olejem.

 

 

Další příspěvky: