Jak šetřit vodou na zahradě?

Z televizních zpráv a novinových článků se na nás neustále valí informace o nedostatku vody a vysokých teplotách. Možná už jste si toho povšimli i vy na své zahradě, že se střídají dlouhá suchá a horká období s přívalovými dešti. Jak si s tím problémem poradit? Stačí pár jednoduchých triků.


Schraňujte vodu

Snažte se posbírat a zadržet co nejvíc dešťové vody. Dobře vám k tomu poslouží sudy případně kanystry nebo jiné velké nádoby. Nechte menší díru pro sběr vody a ostatní plochu zakryjte, nebude tak docházet k odparu. Nejideálnějším řešením jdou nádrže, které pojmou až 1000 l vody. Nádrž je vhodné obtočit nepropustnou fólií, aby nedocházelo k tvorbě vodního květu. Naprostým komfortem jsou podzemní nádrže. Mají velkou kapacitu a voda se v nich nekazí, bohužel jejich pořizovací cena není nejmenší a ne na každém pozemku je lze umístit.

Náročnost rostlin

Některé rostliny jsou na vodu náročnější než jiné. Před sezónou si tedy naplánujte, co chcete pěstovat a v jakém množství. Takový vodní meloun je celkem piják. Spotřebuje až 15 litrů za den. Náročné na vodu jsou i okurky, cukety, dýně nebo saláty. Méně vody pak potřebuje cibule, brambory, kořenová zelenina, pórek ale i rajčata si umí poradit s nižší frekvencí zálivky, stejně jako některé papriky.

Zalévejte chytře

Rostliny zalévejte ve večerních hodinách, když zajde slunce. Voda se z půdy hned neodpaří, vsákne se a více se jí dostane přímo k rostlinám. Zalévejte přímo k rostlině, ne celou plochu pomocí kropáčku nebo rozstřikovače. Na jeden záhon nebudete potřebovat tolik a navíc, tím nepodporujete růst plevelů. Pokud máte možnost, využijte kapkovou závlahu, která se v malých dávkách dostane přímo k určité rostlině. Navíc, tento systém lze opatřit časovačem, který bude zalévat i když odjedete na dovolenou.

Zakryjte povrch

Snažte se, aby na vašich záhonech bylo co nejméně holé půdy. Nebude tak docházet k odpařování vody. Můžete k tomu použít netkanou textilii nebo mulč. Mezi rostliny nastelte posekanou trávu, piliny, hobliny nebo slámu. Nejen že tím půdě dodáváte živiny, ale zabraňujete růstu plevelů a zadržujete vlhkost v půdě. Navíc při prudkých deštích se do půdy vsákne více vody a nedochází k utužování půdy dopadajícími kapkami. Při pěstování zkuste využít systém permakultury. Pěstujte na jednom záhonu více vzájemně prospěšných rostlin. Čím plnější záhon, tím více vody zadrží.

Chytré vychytávky

Před výsadbou můžete ke kořenům přidat speciální polymer, který na sebe dokáže navázat velké množství vody, kterou pak postupně uvolňuje rostlinám. Zakoupíte ho ve specializovaných zahradnických obchodech. Využít můžete i nádoby olla. Jedná se o terakotové „vázy“ které se zakopou do země k rostlině. Následně se do nich nalije voda. Nepálená keramika postupně propouští vodu přímo ke kořenům rostlin. Nádobu můžete nahradit terakotovým květináčem bez glazury. Jen mu musíte ucpat odtok a vršek, který kouká ven, překryjte podmiskou. Nebude tak docházet k odpařování vody. Použít můžete i plastovou lahev do které uděláte dírky. V obchodě se dají zakoupit i dávkovače vody, z terakoty nebo plastové, které nasadíte na PET lahev a následně ji umístíte k rostlině. Voda je pak postupně uvolňována, nejen že ušetříte množství vody, ale nemusíte zalévat každý den.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru