Připravme si lehce slazený, čokoládový, pečený a hlavně neskutečně vláčný koláč, který bude díky kombinaci ovoce a čokolády chutnat úplně každému! Příprava vám nezabere víc než hodinu a servírovat jej můžete za tepla i studena.
Můžete použít jakékoli čerstvé nebo zmrazené bobule, které máte rádi a jakýkoli druh čokolády, jaký si přejete. Máte volnou ruku!
Potřebné ingredience:
- 1 lžíce změklého másla
- 4 šálky mražených bobulí, rozmražených a scezených
- 75 g nasekané čokolády
- ½ šálku mouky
- ½ šálku bílého cukru
- 2 lžíce bílého cukru
- ¼ šálku prosátého kakaového prášku
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mleté skořice
- 6 velkých vajec pokojové teploty
- 2 lžíce rozpuštěného másla pokojové teploty
- 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 1 šálek plnotučného mléka
- ½ šálku husté smetany
- ¼ šálku prosátého moučkového cukru nebo i více, podle potřeby
Postup přípravy:
- krok: Předehřejte troubu na 190 stupňů. Na vymaštění formy použijte 1 lžíci másla.
- krok: Rozmražené bobule a nasekanou čokoládu rovnoměrně rozmístěte na dno formy a dejte stranou.
- krok: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kakaový prášek, sůl a skořici, dokud se důkladně nespojí. Přidejte vejce a míchejte, dokud nebude směs hladká a bez hrudek. Přimíchejte 2 lžíce rozpuštěného másla, vanilkový a mandlový extrakt. Postupně za stálého míchání či šlehání přilévejte mléko a hustou smetanu, dokud se vše nezapracuje. Nalijte těsto na bobule a čokoládu v připravené formě.
- krok: Vložte formu do předehřáté trouby a pečte, dokud střed neztuhne a boky se mírně nafouknou, asi 25 minut. Koláč lze konzumovat teplý i studený. Před podáváním bohatě posypte moučkovým cukrem.
Nutriční hodnoty:
Na porci: 247 kalorií; bílkoviny 5,7 g; sacharidy 30 g; tuk 12,8 g; cholesterol 116,7 mg; sodík 96,8 mg.
Další zajimavé tipy na recepty