Avokádo

 

Ještě před takovými deseti lety představovalo avokádo v našich kuchyních naprostou raritu. Exotické ovoce původem z jižní Ameriky jsme znali možná tak ze zahraničních dovolených a na chuť mu přicházeli jen velmi pozvolna. Dnes je však situace úplně opačná: avokádo se stalo plnohodnotným členem našich jídelníčků a servírujeme jej na tisíce způsobů.

 

Nejtučnější ovoce na světě

Co je však tento tmavozelený pod tvarem i velikostí připomínající hrušku vlastně zač? Ne každý milovník tropického avokáda má přehled o tom, jak vlastně vypadá rostlina, ze které pochází. Žádný „avokádovník“ nečekejte – strom, který tyto plod poskytuje, nese půvabný český název hruškovec přelahodný. Už to o jeho charakteristických vlastnostech, zejména několikrát zmíněné vynikající chuti, leccos naznačuje.
Ještě víc však napoví, pokud avokádo vezmeme do ruky, rozřízneme a pohlédneme na jeho měkkou, svěže zelenou dužinu obklopující hladkou dřevěnou pecku. Podle její struktury lze snadno poznat, že avokádo není křehké ani šťavnaté, a když se do něj zakousnete, nevytryskne vám do úst lahodná šťáva. Málokdo jej konzumuje za účelem osvěžení, podobně jako to činíme s jablkem či pomerančem.

 

 

Revoluce v jídelníčku

Konzistence zralého avokáda je spíše kašovitá. Může za to vysoký obsah tuků, pravděpodobně vůbec nejvyšší ze všech známých druhů ovoce či zeleniny. Díky tomu se snadno vydlabává z pevné slupky a je jako stvořena pro výrobu různých pomazánek, dipů a krémů, případně polévek. Nenechte se mýlit – ano, skutečně to jsou všechno primárně slané pokrmy. Avokádo totiž nevyniká příliš sladkou chutí, patří tedy k těm druhům ovoce, které si rozumí spíše se slanou kuchyní. Patrně nejznámějším výrobkem z avokáda je guacamole, mexická avokádová pasta. Ovšem na sladko si jej můžete dopřát úplně stejně dobře – oblíbený je kupříkladu avokádový pudink.

 

 

Nutriční poklad

Netřeba dodávat, že míře experimentování u plotny se žádné meze nekladou. Je tedy jen na vás, jakým způsobem své avokádo zpracujete. Nevyčkávejte však příliš dlouho, v teple rychle měkne a má sklon se kazit. Optimální zralost poznáte na dotek – slupka by měla být pevná, ale nikoliv vyloženě tvrdá, a po jemném zmáčknutí by plod měl reagovat slabě kladeným odporem. Příliš rozměklé avokádo je již přezrálé, naopak avokádo tvrdé jako jablko potřebuje ještě pár dní.       
Jakmile chuti tohoto netradičního ovoce jednou propadnete, máte vyhráno. A raduje se i váš organismus – kromě příjemného chuťového zážitku totiž s každým zkonzumovaným avokádem získá i mimořádně prospěšné živiny. Již jsme zmínili vysoký obsah zdravých rostlinných tuků, zbývá tedy připomenout ještě vysoký podíl bílkovin na úkor ovocného cukru fruktózy. Z tohoto hlediska je avokádo mezi ovocem skutečným unikátem. Když k tomu navíc přidáme vysoký obsah vlákniny (jediné avokádo pokryje třetinu doporučeného denního množství) a celé spektrum vitaminů, je více než jasné, co se ocitne na vašem košíku, jakmile příště vyrazíte na nákup.

Písmena do článku poskládala: Barbora Jelínková

Zdroj foto: https://www.pixabay.com