Léčivé vůně: Účinky aromaterapie na stres, kašel a imunitu

Aromaterapie, jak napovídá samotný název, je relaxační a léčebná metoda založená na vůních esenciálních olejů. Díky aromaterapii si můžeme dopřát nejen úžasnou chvíli klidu a odpočinku v každodenním shonu, která má za cíl uvolnit nás a přenést do relaxační nálady, ale také vonnou léčbu. Naše čichové buňky si přijdou na své a my můžeme tuto terapii doslova chápat jako ‘terapii vůní’. A tu rozhodně stojí za to vyzkoušet – stačí ji přenést do vašeho obývacího pokoje.


Co je aromaterapie

Při pohledu do odborné literatury o aromaterapii najdeme zmínky především o esenciálních olejích, éterických olejích a jiných vysoce aromatických přírodních látkách. Právě ty hrají v aromaterapii absolutní prim. Díky nim se cítíme krásně uvolněni, příjemně a klidně. Působí příznivě na naše hormony a v nás rozehrávají notu spokojenosti, která jde ruku v ruce s pocitem štěstí, vyrovnaností a dobrou náladou. Aromaterapie však není jen o těchto příjemných pocitech. Stejně jako vůně, se kterými se v aromaterapii pracuje, mohou být i ony různé.

Aromaterapie má své nezastupitelné místo také v alternativní medicíně. Můžeme o ní mluvit jako o velice účinné, vyhledávané a oblíbené formě doplňkové terapie. Při aromaterapii aromaterapeut pracuje se zdravotním stavem člověka jako celku, nikoli jen s příznaky nemoci nebo tělem, ale i s myslí. Dnes je aromaterapie označována jako velice úspěšná holistická metoda, která blahodárně a v velké míře přispívá k udržení jak psychické pohody, tak dobré fyzické kondice. A to vše díky cílenému a promyšlenému používání éterických olejů.

Éterické oleje

Éterický olej bychom si neměli představovat jako klasický olej používaný v kuchyni. Jde spíše o destilovanou kapalinu získávanou z různých částí rostlin díky vodní páře. Avšak zdaleka nejde jen o rostliny. Éterické oleje získáváme také z kůry stromů, jehličí, kořenů či listů. Výběr záleží na očekávaných výsledcích a terapeutických účincích konkrétní rostliny. Zkušení aromaterapeuti používají samozřejmě jen vysoce kvalitní éterické oleje a bez problému vám řeknou, z jaké části rostliny daná esence pochází.

Aromaterapie: Víc než relaxace

Esenciální oleje mají díky aromatickým molekulám schopnost vstřebávat se skrze kůži a při dýchání vstupovat do plic. Díky krevnímu řečišti se pak tyto terapeutické složky dostávají do celého těla a aktivují se jejich léčebné účinky. Ačkoli má většina z nás tendenci představovat si aromaterapii jen jako relaxační chvíli ve společnosti vonného oleje, použití éterických olejů je poměrně pestré a způsobů je více:

  • koupele
  • masáže
  • inhalace
  • méně časté a pod dohledem je také perorální podání
  • dokonce je můžete využít i v kuchyni: soli do koupele, teplé a studené obklady, masážně-koupelové oleje, pleťové masky
  • Bezpečná aromaterapie

Bezpečná blahodárné účinky aromaterapie

Stejně jako aromaterapie může být ohromně prospěšná, může také uškodit, pokud s éterickými oleji nesprávně manipulujete. Riskujete tak popáleniny kůže, nevolnost a při vnitřním užití i otravu. Vždy proto dbáte na doporučení odborníků, prodejců či výrobců a snažte se v souvislosti s aromaterapií hledat cenné informace od důvěryhodných zdrojů.

S čím tedy aromaterapie může pomoci:

Pokud si v oblasti aromaterapie počínáte rozumně, můžete se těšit na pořádnou řadu výhod a zdravotních přínosů. A to dokonce i v případě, že hodláte zůstat jen u aromalampy. S čím tedy aromaterapie může pomoci?

  • Uvolnění a relaxace při stresu
  • Léčba bolestí hlavy a migrén
  • Podpora spánku
  • Zklidnění při úzkosti a deprese
  • Posílení imunity a ochrana před infekcemi
  • Zmírnění bolesti
  • Zkrášlování pleti a vlasů
  • A mnohé další…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru