Jahodová bublanina je výborná volba na sobotní snídani pro vytížené maminky. Recept na třenou buchtu je snadný, rychlý a chutný. Přidané ovoce můžete změnit dle sezóny nebo vaší chuti.
Suroviny na jahodovou bublaninu
- 4 vejce
- 160 g cukru
- 120 g polohrubé mouky
- jahody
- špetka soli
Postup přípravy
- Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého pak zašleháme cukr a žloutky. Poté vařečkou vmícháme mouku. Těsto nalijeme do předem vymazané formy (vymazané máslem nebo tukem a posypané hrubou moukou).
- Do těsta postupně naskládáme na půlky nakrájené jahody. Ty na závěr posypeme trochou polohrubé mouky, aby nám při pečení v těstě nepropadly až na dno.
- Pečeme v předehřáté troubě na 150°C 15 minut. Před vyndáním zkontrolujeme buchtu zapíchnutím špejle. Pokud se těsto na špejli lepí, je nutné ještě nechat bublaninu dopéct. Pokud je špejle čistá, troubu vypneme a buchtu necháme vychladnout.
- Po vychladnutí bublaninu posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.