Ráj pro chuťové pohárky? Rybízové muffiny s citronovou polevou

Jste zavaleni štědrou úrodou ze zahrádky a dochází vám nápady na její zpracování? Marmelád už máte plný kredenc a ovocných knedlíků plné zuby? Pokud jste alespoň na jednu z otázek odpověděli ano, tenhle recept je přesně pro vás. Vyzkoušejte lahodné rybízové muffiny s osvěžující citronovou polevou. A pokud vám tento druh dezertu nahání hrůzu, protože obvykle pečete jen bábovky a koláče, ničeho se nebojte, jejich příprava je až směšně snadná.


Rybizove muffiny

Místo rybízu je samozřejmě možné použít téměř kterýkoliv druh zahrádkového ovoce – například jahody nebo maliny. Sladká chuť těchto druhů ovšem dezert připraví o kouzelný kontrast kyselého rybízu se sladkým těstem. Stejně tak se dá citronová poleva nahradit takzvanou „buttercream“ polevou, ta se ale pro svou hutnost příliš nehodí pro horké letní měsíce.

Mléko v kombinaci se zakysanou smetanou způsobí, že bude těsto úžasně vláčné a jemné a vanilkový extrakt mu dodá trochu sladké chuti navíc, protože vy si to zasloužíte!

Suroviny na rybízové muffiny

Na těsto:

  • 2/3 hrnku cukru krystal
  • kůra z jednoho citronu
  • rozpuštěné máslo (případně Hera) – 110g
  • 2 vejce
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • ¼ hrnku zakysané smetany
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 – 2 hrnky rybízu (dle chuti a možností)

Na polevu:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • mléko dle potřeby (1 – 2 čajové lžičky)

Postup

  1. Troubu rozehřejeme na 180°C a připravíme si do formy na muffiny 12 košíčků.
  2. Ve velké misce smícháme cukr s citronovou kůrou a směs důkladně promneme prsty (nezapomeňme si předtím opravdu důkladně omýt ruce). Uvolníme tak oleje z kůry a citronová chuť i vůně bude ve výsledku výraznější.
  3. Přidáme máslo nebo Heru (není nutné, aby byla dokonale rozpuštěná, postačí pokud ji v předvečer pečení vyndáte z lednice), vejce, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a mléko. Důkladně promícháme a přidáme všechny „suché“ ingredience. Mícháme ještě alespoň jednu nebo dvě minuty, abychom se ujistili, že nemáme v těstě žádné nežádoucí „cucky“. Nakonec vařečkou nebo kuchyňskou stěrkou (druhá varianta je rozhodně praktičtější volba, protože ji vzápětí použijeme na nabrání zbytků těsta) jemně vmícháme rybíz. Je možné použít kterýkoliv druh, nejefektněji vypadá kombinace černého a červeného.
  4. Připravené košíčky naplníme asi ze tří čtvrtin a pečeme 15 – 20 minut, nebo dokud z nich po zapíchnutí nevyndáme párátko bez vlhkého těsta. Je nutné dopřát muffinům po vyjmutí z trouby alespoň 10 minut na vychladnutí, poleva jinak nebude držet na povrchu a vsákne se do teplého těsta.
  5. Zatímco pečeme, připravíme si polevu. Ručním mixérem smícháme moučkový cukr a citronovou šťávu a následně přidáváme mléko (po opravdu malém množství!), dokud nedosáhneme konzistence, která plynule stéká ze lžíce.
  6. Lžičkou nebo mašlovačkou naneseme polevu na vychladlé muffiny a necháme ji v ledničce zatuhnout (to zabere přibližně hodinu).
  7. Sníme všechno do posledního drobečku. Dobrou chuť!

TIP: Vajíčkové muffiny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru