Máta peprná bylinka na bolest žaludku

Máta peprná je bylina, kterou velmi snadno poznáte a to díky její typické mentolové vůni. Její používání v kuchyni i k léčebným účelům je známé po celá staletí. První zmínky bychom našli už v tradiční čínské medicíně, která využívala především éterické oleje v mátě obsažené. Chuť bylinky je mírně nasládlá a mentolová.


Zdravotní přínosy máty peprné

Velmi často se z lístků máty připravuje bylinný čaj. Můžete využít lístky čerstvé nebo sušené. Čaj podporuje dobré trávení a tvorbu žaludečních šťáv. Je šikovným pomocníkem při obtížích s nadýmáním, bolestech břicha, pálení žáhy nebo proti žaludečním nevolnostem.

Mátová silice nebo odvar se využívají i pro přípravu inhalací. Ty pomáhají ulevit při nachlazení, rýmě, zánětu průdušek, bolesti v krku nebo hrtanu.

  • V horkém letním období pomůže limonáda s obsahem máty ochladit organismus.
  • Koupel připravená z máty pomáhá ulevit od bolavým nohám.

Pěstování máty peprné

Pokud si chcete mátu pěstovat na záhoně nebo v květináči, lepší volbou bude vysazení předpěstovaných sazeniček, které si pořídíte v obchodě. Ze semen vám nemusí vyrůst. Sazeničku vsaďte počátkem jara do vlhké půdy. Vzhledem k tomu, že je máta citlivá na chlad, měla by být umístěná tam, kde bude chráněná proti chladnému větru. Také nemá ráda ostré sluneční paprsky. Ideálním místem, ať už je na záhoně nebo na okenním parapetu, je polostín. Zapomínat nesmíte na pravidelné zalévání.

Mohlo by Vás zajímat

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru