Co udělat s vejci po Velikonocích?

Velikonoce / Recepty / Ostatní

Reklama

 

Jako každý rok se nám během Velikonočních svátků nahromadí vařená vejce různých barev. A jako každý rok z nich uděláme vajíčkovou pomazánku. Ale letos si můžete udělat změnu. Nabízíme vám několik tipů, jak oživit vaječný jídelníček.

Vedle chleba s máslem a plátky vařených vajec, si můžete snadno vytvořit vejce plněná. Celá podstata spočívá v tom, že vydlabete žloutek a smícháte ho s majonézou, trochou hořčice a kořením. Tuto směs vložíte zpátky do mističky z vaječného bílku a máte luxusní předkrm. Do náplně podle chuti můžete přidat například ředkvičky, avokádo, slaninu, plísňový sýr nebo červenou řepu.

 

 

Nejjednodušším způsobem, jak využít vařené vejce, je přidat ho do tuňákového salátu nebo k čočce s uzeninou. Stejně ho můžete použít k přípravě ptáčků nebo do bramborového salátu. Ten si můžete odlehčit a přidat do něj více zeleniny a méně uzeniny. Nebo jí tam nedávejte vůbec. Rozlišíte si tak sváteční pokrm na jarní a zimní verzi.

Vejce také patří do kontroverzní koprovky. Někdo ji miluje, jiný nesnáší. Já ji mám nejraději s vejcem a bramborem, a manžel s knedlíkem a hovězím masem.

Když obalíte vejce mletým masem, vytvoříte různé variace na skotská vejce, farmářské plněné sekané a podobné recepty.

 

Vaječná tlačenka

Reklama

Nakonec vzpomeneme na jednu tradiční českou specialitu, a tou je vaječná tlačenka. Jednoduše přidáte to, na co máte zrovna chuť a za necelou hodinu máte zajímavou večeři nebo chuťovku pro návštěvu.

 

 

Suroviny

1,5    lžíce želatina prášková

5  ks vařená vejce natvrdo

200 g majonéza

Reklama

200 g šunkový salám

    zeleninová směs

    sůl

    pepř mletý

Do nálevu z konzervované zeleniny nebo vody dáme nabobtnat želatinu, pak mírně zahřejeme aby se rozpustila. Necháme chvíli vychladnout a přidáme zeleninu, uzeninu, špetku soli a pepř. Nakonec přidejte majonézu. Hotovou směsí můžete naplnit srnčí hřbet, formu na bábovku nebo obyčejnou misku. Malé porce vhodné na předkrmy vytvoříte pomocí formiček na muffiny. Pro lepší vyklopení můžete nádobu vyložit potravinovou fólií, ale postačí když ji před vyjmutím zahřejete.

 

AK

Aktuální: