Jarní detox

Co vás napadne, když se řekne detox? Plno lidí si ho spojuje s drastickou dietou, ale vyvedeme vás z omylu. Nemusíte dokonce ani jíst a pít, co vám nechutná.

Dnešní možnosti jsou natolik pestré, že i očista organismu, může být spojena s lahodnými ingrediencemi. A kdy jindy s touto očistou začít, než na jaře. Jaro je ideální doba nastartovat váš metabolismus také pohybem. Aktivní činností na slunci, zvyšujete účinek detoxu. Stejně jako se třeba chystáte provětrat váš jarní šatník, udělejte tento „úklid“ i ve vašem organismu. 

Najděte svou variantu, která vám bude vyhovovat

Zatímco někdo snese očistu klidně celý měsíc, někomu to činí problém pouhé dva dny. Je to velice individuální záležitost a záleží hlavně na vašich preferencích. Věřte tomu nebo ne, ale zdravějším životním stylem včetně stravování, zajistíte lepší fungování všech orgánových soustav!

V čem spočívá jednoduchý vzorec stravování?

V naprosto snadném principu. Upřednostňují se čerstvé, syrové, odšťavněné, dušené a vývarové formy polévek, ale i třeba smoothie. Velice důležitý je také pitný režim, který by měl zahrnovat velké množství bylinných čajů, ovocných a zeleninových šťáv včetně vody – to vše s nízkým obsahem cukru a jiných rostlinných zdrojů.

Po dobu detoxu se snažte vyvarovat průmyslově zpracovaným potravinám, alkoholu, kofeinu, mléčným výrobkům a červenému masu. Nešetřete však bílkovinami. Ty, jak známo udržují správnou funkci jater. Můžete je získat z různých druhů ořechů, ale taktéž z fazolí, mořských plodů – losos,  bio kuřecího masa nebo vysoce kvalitního proteinového prášku.

Cítíte se po zimě unavení?

Jaro je skvělý čas na detoxikaci. Vyměňte zimní zeleninu za jarní – plnou jasných zářivých barev a živin. Zde máte seznam toho, co by u vás na jarním stole nemělo chybět. Jedná se o superpotraviny, jenž podporují produkci žluči a většina z nich vyplaví z těla i přebytečnou vodu. Stačí je jen pravidelně užívat ve své každodenní stravě.

Které máme na mysli?

Artyčok, hlávkový salát, čekanka, rukola, čínský hořký meloun, pampeliška, petržel, celer, brukvovitá zelenina – brokolice, kapusta, řeřicha, zelí, brukev čínská, růžičková kapusta, dále např. chřest, avokádo, řepa, kyselé citrusy, brusinky, granátové jablko, česnek, cibule, houby (vařené nebo ve vývaru), zelený čaj, lněná a chia semínka, taktéž vlašské ořechy.

Detoxikační bylink

Své detoxikační úsilí můžete posílit také bylinkami čisticími krev a játra – kořen z pampelišky, lopuchu, čekanky, kurkumy, kopřivové listy, plody schizandry, květy z červeného jetele a měsíčku.

I když se od vás rozhodně neočekává, že budete konzumovat všechno zde výše uvedené, máte dobře nakročeno k tomu, že se budete cítit zase fit.

Další článek o detoxikaci jsme napsali a najdete ho zde