Musaka

Recepty/ Řecká kuchyně

 

Musaka v nejednom z nás evokuje vzpomínky na letní dovolenou. Manžel jí miluje. Já jsem ji nikdy nevařila. Řekové varují, že příprava je hodně náročná… Nakonec jsem vyzkoušela nejjednodušší recept s vlastními vychytávkami. Špinavého nádobí bylo dost, ale výsledek stál za to.

Suroviny:

  • 500 g   brambor
  • 2          lilky
  • 2          cukety
  • 500 g   mletého hovězího masa
  •             olivový olej   
  • 1          cibule
  • 2          stroužky česneku
  • 1          lžička mleté skořice   
  • 100 ml bílého vína     
  • 400 g   rajčat 
  • 2          lžíce petrželky
  •             sůl
  •             pepř 
  • 35 g     másla
  • 35 g     hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 4          kuličky černého pepře
  • 2          bobkové listy 
  • 1          lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
  • 2         vejce
  • 100 g   tvrdého sýra   

 

Brambory si předvaříme ve slupce.

Lilek a cuketu nakrájíme na silnější kolečka, osmahneme na olivovém oleji a nakonec vložíme na dno zapékací mísy.

Poté si osmahneme cibulku a mleté maso, které ochutíme pepřem, solí, petrželí a bobkovým listem. Přidáme česnek, víno, rajčata a dusíme doměkka.

Bešamel vytvoříme tak, že rozpustíme máslo, přimícháme mouku a necháme ji zezlátnout. Poté ji zalijeme teplým mlékem a ochutíme bobkovým listem, celým pepřem a trochou čerstvě nastrouhané citronové kůry.

Případně můžete přidat i muškátový oříšek.

Pár minut povařte a vmíchejte do bešamelu dva žloutky a sýr.

Z bílků vytvořte sníh a vmíchejte ho do vychladlého masového základu.

Potom vkládejte do zapékací mísy lilky s cuketou, masovou směs a nakonec kolečka brambor a bešamel.

Vše zapečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů přibližně 30 minut, dokud horní vrstva nebude zlatá.

TIP: Použijte raději co největší zapékací mísu. Ta má nestačila a nakonec jsem musela všechny vrstvy přeskládávat do větší. I proto není má musaka kompaktní, ale to na chuti nic nemění.

Zdroj: autor

 

AK

 

 

 

 

 

Další příspěvky: