Musaka v nejednom z nás evokuje vzpomínky na letní dovolenou. Manžel jí miluje. Já jsem ji nikdy nevařila. Řekové varují, že příprava je hodně náročná… Nakonec jsem vyzkoušela nejjednodušší recept s vlastními vychytávkami. Špinavého nádobí bylo dost, ale výsledek stál za to.

Reklama

Musaka potřebné suroviny

  • 500 g   brambor
  • 2          lilky
  • 2          cukety
  • 500 g   mletého hovězího masa
  •             olivový olej
  • 1          cibule
  • 2          stroužky česneku
  • 1          lžička mleté skořice
  • 100 ml bílého vína
  • 400 g   rajčat
  • 2          lžíce petrželky
  •             sůl
  •             pepř
  • 35 g     másla
  • 35 g     hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 4          kuličky černého pepře
  • 2          bobkové listy
  • 1          lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
  • 2         vejce
  • 100 g   tvrdého sýra

Postup

  1. Případně můžete přidat i muškátový oříšek.
  2. Pár minut povařte a vmíchejte do bešamelu dva žloutky a sýr.
  3. Z bílků vytvořte sníh a vmíchejte ho do vychladlého masového základu.
  4. Potom vkládejte do zapékací mísy lilky s cuketou, masovou směs a nakonec kolečka brambor a bešamel.
  5. Vše zapečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů přibližně 30 minut, dokud horní vrstva nebude zlatá.

Hotová Musaka

TIP: Použijte raději co největší zapékací mísu. Ta má nestačila a nakonec jsem musela všechny vrstvy přeskládávat do větší. I proto není má musaka kompaktní, ale to na chuti nic nemění.

Mohlo by Vás zajímat