Moderní doba přeje exotickým chutím. Pokud si potrpíte na čaje, pak jste jistě již měli příležitost ochutnat řadu netradičních druhů. Ne všechny nápoje označené jako „čaj“ jsou však vyrobeny z rostliny známé jako čajovník. Takovým případem je například Yerba maté, sušené lístky jihoamerické cesmíny paraguayské.
Přírodní životabudič Yerba maté
Možná jste o něm již slyšeli – nebylo by divu, momentálně totiž zažívá boom. Pradávní indiáni věděli již před staletími, proč jej pít: nápoj lahodné chuti se vyznačuje prokazatelnými stimulačními a posilujícími účinky, dokáže přirozeným způsobem „nakopnout“ unavené, ospalé či vyčerpané tělo a dodat mu potřebné živiny, by opět nastartovalo metabolismus a bylo připravené ke špičkovým výkonům.
Yerba maté je doslova koktejlem vitaminů, antioxidantů, aminokyselin a minerálních látek, které nepřicházejí o své zázračné schopnosti ani po vylouhování v horké vodě. Jediný šálek čaje díky směsi obsažených alkaloidů povzbudí celý organismus, pomůže zbavit se toxinů a vyloučit škodlivé látky. I díky tomu se o něm hovoří jako o čaji, který navrací mládí a zajišťuje dlouhověkost. Dokonce se tvrdí, že při delším užívání pomáhá s hubnutím.
V dýni a s brčkem
Bohatý výčet příznivých vlivů na lidské zdraví ve vás jistě vyvolal otázku, kde se tento zázrak dá sehnat a jak jej vlastně připravit, aby byl skutečně tak účinný, jak o něm píšeme. Odpověď na první otázku je velmi jednoduchá, na yerba maté díky jeho stále rostoucí oblibě narazíte ve většině prodejen se zdravou výživou. Rituál popíjení je poměrně složitý, zvlášť v případě, chcete-li přesně kopírovat tradice původních jihoamerických obyvatel. Ti nápoj servírovali ve vydlabaných dýních (zvaných kalabasa), pili jej brčkem (tzv. bombilou) a často k němu přidávali ovocnou šťávu nebo jiné ochucovadlo, například karamel.
Lístky se po vylouhování nechávají plavat v tekutině. Ještě než je zalijete horkou vodou, nejprve je svlažte trochou studené: zjistíte tak, že vroucí tekutina je nespálí, takže se zachová více cenných látek. A jak vlastně celý zázrak chutná? Na to si budete muset přijít sami – jeho chuť je totiž specifická, výrazná a zemitá, a ne každého osloví hned na první polknutí. Navíc existuje řada regionálních rozdílů. Chystáte-li se v budoucnu navštívit jihoamerický kontinent, rozhodně si nenechte ujít příležitost ochutnat místní pravý yerba maté na více místech.