Mák neboli semena máku setého je v současnosti považován za superpotravinu s obrovským přínosem pro lidské zdraví, je velmi často využíván v kuchyni k přípravě nejrůznějších moučníků, dezertů a jiných sladkých jídel – koláčů, závinů, makovníků, buchet, dortů… Mák je nejen velmi chutnou, ale také po výživové stránce zdravou a vydatnou surovinou obsahuje velké množství lidskému zdraví prospěšných mastných kyselin, vitamínů i minerálů, vysoký obsah vápníku a hořčíku jej řadí mezi potraviny s nejvyšším obsahem těchto minerálů, moučníky z něj jsou nejen vítaným doplňkem ke kávě nebo pohoštění pro návštěvy, díky skvělé chuti a výživové hodnotě výborně poslouží jako plnohodnotná svačina pro děti do školy, kterou zaručeně nevyhodí do koše. Není bez zajímavosti, že je Česko makovou velmocí, vyprodukuje nejvíce máku na světě. A tady je pár tipů na vynikající moučníky s mákem:
MAKOVNÍK S CITRONOVOU POLEVOU
SUROVINY:
- 200 g mletého máku
- 200 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 150 g moučkového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- jemně nastrouhaná kůra z jednoho biocitronu
- kypřící prášek do pečiva, špetka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
Na náplň a polevu:
pikantní marmeláda (rybízová, višňová), 150 g moučkového cukru, 1 kávová lžička jemně nastrouhané citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce vody
POSTUP:
V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, přidejte mléko a rozpuštěné máslo a nakonec mouku smíchanou s vanilkovým cukrem a kypřícím práškem do pečiva, mákem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Nakonec do směsi opatrně přimíchejte sníh z bílků a špetku soli. Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů zhruba 35 minut. Makovec vyklopte, nechte vychladnout, poté jej v půli podélně rozkrojte, natřete pikantní marmeládou a spojte. Poleva: moučkový cukr prosejte do misky, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, šťávu a horkou vodu a vymíchejte polevu do hladka, nalijte na makovník, rozetřete rovnoměrně nožem a nechte ztuhnout.
KOLÁĆ S MÁKEM, POVIDLY A DROBENKOU
SUROVINY:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 200 g hladké celozrnné mouky
- 200 g změklého másla
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 2 žloutky
- 120 g třtinového krystalového cukru
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- hladká mouka na vál, tuk na vymazání formy
Na náplň: 250 g švestkových povidel, 130 g moučkového cukru, 180 g mletého máku, půl lžičky mleté skořice, trošku mléka
Na drobenku: 70 g hrubé mouky, 40 g moučkového cukru, 40 g másla
POSTUP:
Na vále prosejte mouku, smíchejte s kypřícím práškem, cukrem, doprostřed udělejte důlek, přidejte změklé máslo nasekané na kousky, citronovou kůru, vypracujte těsto, zabalte jej do potravinové fólie a nechte v lednici půl hodiny odležet. Pak těsto na pomoučeném vále rozválejte na dvě kulaté placky, přeneste do menších kulatých forem, okraje vytáhněte a seřízněte nožem. V rendlíku připravte směs s mákem: mák se skořicí smíchejte, přidejte 100 g moučkového cukru, trochu mléka a za stálého míchání svařte na hustou kaši. Změklé máslo, hrubou mouku a cukr zpracujte na drobenku, na připravené těsto natřete vrstvu povidel, poté další vrstvu vytvořte z makové směsi, nakonec posypte drobenkou. Koláče pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 35 minut, až okraje zezlátnou. Tento moučník nádherně voní a báječně chutná, všechny použité ingredience se vzájemně dokonale doplňují a vytváří symfonii chutí.
KŘEHKÝ BRAMBOROVÝ ZÁVIN S MÁKEM
SUROVINY:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g nastrouhaných předem uvařených brambor
- kůra z jednoho biocitronu
- 80 g změklého másla
- 1 kypřící prášek
- 2 žloutky
- 140 g cukru
- 2 lžíce mléka
- hladká mouka na vál
Na náplň: 200 g mletého máku, cukr podle chuti, 1 lžičku jemně nastrouhané citronové kůry, 1 lžička perníkového koření, plátek másla, lžička mleté skořice, trocha mléka
POSTUP:
Všechny suroviny na náplň vložte do rendlíku a za stálého míchání svařte hustou směs, nechte vychladnout. Do mísy prosejte mouku, přidejte nastrouhané brambory, kypřící prášek, vejce, cukr a zpracujte tužší těsto. Na pomoučeném vále jej rozválejte na plát, potřete makovou náplní a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů dozlatova. Tento moučník má díky vařeným bramborám jemnou chuť a vůně a chuť perníku, citronové kůry a makové náplně vám připraví skvělý kulinářský zážitek