Jak si složit výživný a chutný talíř?

Ve velkém množství případů se setkávám s trablemi při skladbě potravy. Nejsem doktor, ani žádný vystudovaný odborník, ale používám úplně jednoduché pravidlo pro skladbu výživného talíře, s kterým se dnes podělím.


Jak už jste pravděpodobně zaslechli, potraviny můžeme rozdělit do tří základních skupin na bílkoviny, tuky a sacharidy.

Potraviny můžeme rozdělit

  • Bílkoviny: maso a masné výrobky, ryby, luštěniny, sójové boby (tofu, tempeh), vejce (bílky v nich), mléčné výrobky (sýry, cottage, tvaroh..) ..
  • Tuky: ořechy, oleje, vejce (žloutek v nich), semena ..
  • Sacharidy: Pomůcka – veškeré přílohy – rýže, těstoviny, bulgur, brambory, pohanka, pečivo, mouka, ovesné vločky, ovoce, marmelády, cukr ..

Abychom vytvořily ideální poměr při vytváření jakéhokoliv jídla, měli bychom mít všechny tyto makronutrienty (skupiny) zastoupeny. Budeme se cítit více sytí, budeme mít více energie a nebudou nás pronásledovat chutě hned po jídle.

Jak na to? Řiďme se selským rozumem tak, jak to dělávali naši předci!

Zdroj bílkovin

Vyberme si zdroj bílkoviny (např. plátek masa) a připravme ho na troše oleje – Tímto docílíme přísun bílkovin a zároveň tuků z oleje.

Vyberme si přílohu dle chuti – pokud si nejsme jisti porcí, začněme 💡6 lžícemi uvařené obilniny, třemi hrstmi těstovin v suchém stavu na porci, třemi středními brambory na porci, či 4-5 lžícemi ovesných vloček v suchém stavu. Tuto skladbu nakombinujme ještě se zeleninou a výživný oběd je na stole!🍛

Sladká jídla

Při sladkých jídlech (např. při snídani) se řiďme úplně tím samým pravidlem. Připravme ovesné vločky (zdroj sacharidů), přidejme odměrku proteinu/tvaroh/skyr (zdroj bílkovin), pár ořechů/máslo (zdroj tuků) a pro zdraví prospěšné látky přidejme hrst oblíbeného ovoce.

Není to tak těžké, jak se zdá. Je třeba se jen trochu pozastavit a pomyslet na to, co si do svého těla každým chodem dáváme. Věnujme jídlu pozornost, ale nenechejme se jím ovládnout. Jídlo je v první řadě palivo a zdroj živin pro naše těla.

Mohlo by Vás zajímat

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru