Kyselina octová vzorec
- Molekulová hmotnost: 60,05 g/mol
- Teplota tání: 16,6 °C
- Teplota varu: 117,9 °C
- Rozpustnost ve vodě: Neomezitelně mísitelná
- Vzhled: Bezbarvá kapalina
- Angl. název: Acetic acid
Biologická výroba
CH3CH2OH + O2 → CH3COOH + H2O Oxidace ethanolu
- Biotechnologická výroba je založena na principu oxidace pomocí bakterií (rod Acetobacter)
Chemická syntéza
- CH3OH + HI → CH3I + H2O – Třístupňová výroba z metanolu a oxidu uhelnatého
- CH3I + CO → CH3COI (acetyl jodid)
- CH3COI + H2O → CH3COOH + HI
Výskyt kyseliny octové
- Mořská voda, dešťová voda, ve stopových koncentracích v rostlinných a živočišných tekutinách
Kyselina octová použití
- Výroba vinylacetátu, kyseliny tereftalové a anhydridu kyseliny octová
- Přes 30 % kyseliny octové je využito pro výrobu vinylacetátu, který se používá při výrobě barev, lepidel a povlaků
- Konzervační činidlo
- Aditivum do mobilní fáze v kapalinové chromatografii
- Výroba octa
- Běžný, nejlevnější ocet obsahuje synteticky vyrobenou kyselinu octovou¨
Zajímavosti o kyselině octové
- Fermentací obvykle ovocné šťávy se získávají 2 – 12% roztoky kyseliny octové, které se běžně nazývají octy.
- Octy se mohou kromě ovocné šťávy vyrábět prakticky z čehokoliv, co obsahuje buď cukry nebo alkohol (např. vinná réva, jablka, rýže, rajčata, pivo, alkoholické víno)
- Poptávka po kyselině octové se dlouhodobě pohybuje nad 10 tun za rok.
- Ledová kyselina octová je označení pro tuto látku v pevném skupenství, které připomíná led.
- Lidské tělo vyloučí denně dechem a potem také některé organické kyseliny, z nichž 80 % tvoří kyselina octová.
- Roztoky s obsahem kyseliny octové nad 50 % jsou označovány za žíraviny.
- Při potřísnění pokožky dojde k tvorbě puchýřů a silné bolesti po 30 a více minutách. Do té doby nepocítíte žádnou bolest, což může být matoucí.
- Jako účinná látka v octech se využívá pro léčbu bradavic a plísní.