Meduňka je bylinka podporující dobrý spánek. Také pomáhá bojovat proti stresu

Meduňka je bylinka, která se ve volné přírodě nevyskytuje. Pokud ji chceme používat, musíme si ji vypěstovat sami. Lze to jak na záhonku, tak i v květináči na terase, balkoně nebo na okenním
parapetu. Používá se především díky svým zklidňujícím a relaxačním účinkům. Také podporuje dobrý spánek, koncentraci a dobrou náladu.

Využití v kuchyni

Meduňku můžeme použít i v kuchyni při přípravě a dochucování některých pokrmů. Hodí se jako doplněk zeleninových nebo ovocných salátů, polévek studených i teplých nebo do müsli.
Připravíme si pomocí ní bylinkové máslo nebo dresink, který se hodí k pokrmům připravovaným z masa, ryb či zeleniny. Použít ji můžeme také při přípravě alkoholických i nealko koktejlů, zmrzliny, palačinek nebo sladkých dezertů. Mějme však na paměti, že tepelnou úpravou ztrácí své aroma, je tedy vhodnější přidat ji k pokrmům jako ozdobu.

Čaj z meduňky

Pro přípravu čaje se meduňka využívá velmi často. Kromě toho, že meduňkový čaj podpoří dobrý spánek, má pozitivní vliv na naše zažívání a pomáhá v boji proti stresu. Nápoj si můžeme připravit z listů čerstvých nebo usušených. Postačí zalít lžičku lístků šálkem horké vody a nechat vylouhovat.
Pro dochucení můžeme do čaje přidat trochu medu a citronové šťávy.

Sirup z meduňkových listů

Jeho výroba není náročná a můžeme jej použít jak pro přípravu studených, tak i teplých nápojů.
Připravuje se bez vaření. Budeme potřebovat 20 celých rostlinek meduňky s natí a listy, které
nemusíme otrhávat. Rostlinky natrháme na více kousků, zalijeme litrem studené vody, přidáme
šťávu ze 6 citronů a necháme vylouhovat 1-2 dny. Následně slijeme a vmícháme 1 kilogram cukru, ideálně třtinového. Sirup skladujeme v chladu a používáme pro přípravu osvěžujícího nápoje nebo jej přidáme do čaje.

Další příspěvky: