Meduňka je bylinka, která se ve volné přírodě nevyskytuje. Pokud ji chceme používat, musíme si ji vypěstovat sami. Lze to jak na záhonku, tak i v květináči na terase, balkoně nebo na okenním parapetu. Používá se především díky svým zklidňujícím a relaxačním účinkům. Také podporuje dobrý spánek, koncentraci a dobrou náladu.

Reklama

Využití meduňky v kuchyni

Meduňku můžeme použít i v kuchyni při přípravě a dochucování některých pokrmů. Hodí se jako doplněk zeleninových nebo ovocných salátů, polévek studených i teplých nebo do müsli. Připravíme si pomocí ní bylinkové máslo nebo dresink, který se hodí k pokrmům připravovaným z masa, ryb či zeleniny. Použít ji můžeme také při přípravě alkoholických i nealko koktejlů, zmrzliny, palačinek nebo sladkých dezertů. Mějme však na paměti, že tepelnou úpravou ztrácí své aroma, je tedy vhodnější přidat ji k pokrmům jako ozdobu.

Čaj z meduňky

Pro přípravu čaje se meduňka využívá velmi často. Kromě toho, že meduňkový čaj podpoří dobrý spánek, má pozitivní vliv na naše zažívání a pomáhá v boji proti stresu. Nápoj si můžeme připravit z listů čerstvých nebo usušených. Postačí zalít lžičku lístků šálkem horké vody a nechat vylouhovat. Pro dochucení můžeme do čaje přidat trochu medu a citronové šťávy.

Sirup z meduňkových listů

Jeho výroba není náročná a můžeme jej použít jak pro přípravu studených, tak i teplých nápojů.

Připravuje se bez vaření. Budeme potřebovat 20 celých rostlinek meduňky s natí a listy, které nemusíme otrhávat. Rostlinky natrháme na více kousků, zalijeme litrem studené vody, přidáme šťávu ze 6 citronů a necháme vylouhovat 1-2 dny. Následně slijeme a vmícháme 1 kilogram cukru, ideálně třtinového. Sirup skladujeme v chladu a používáme pro přípravu osvěžujícího nápoje nebo jej přidáme do čaje.

Mohlo by Vás zajímat