Ořechové řezy

 

Tradiční rodinný recept na nanukové řezy vylepšila maminka mého muže o rybízový džem a sekané pistácie. Díky tomu vznikl výborný moučník k nedělní kávě, na kterém mě vždy láká vrchní vrstva čokolády posypaná oříšky.

 

Suroviny:

těsto

200 g cukr krupice

4 vejce

8 lžic studená voda

100 g hrubě mleté ořechy

200 g hrubá mouka

½ prášek do pečiva

krém

250 ml mléko

vanilkový pudink

250 g máslo

200 g cukr moučka

čokoláda na vaření

kousek másla

rybízový džem

sekané pistácie

Nejprve si uvaříme vanilkový pudink a necháme vychladnout.

Smícháme mleté ořechy, hrubou mouku a půl pytlíku prášku do pečiva. Poté ušleháme krupicový cukr, 4 žloutky, 8 lžic vody a vmícháme je do směsi. Nakonec přidáme zbylé, samostatně ušlehané bílky na sníh.

Těsto nalijeme na vymazaný plech nebo pečící papír. Pečeme na 150°C 25 – 30 minut. Hotovou buchtu necháme vychladnout.

Do utřeného másla s moučkovým cukrem postupně vmícháme vlažný pudink.

Na upečený korpus natřeme rybízový džem a poté hotový krém. Navrch zalijeme rozehřátou čokoládou a posypeme nasekanými pistáciovými ořechy.

Zdroj: autor

AK