Ořechové řezy
Tradiční rodinný recept na nanukové řezy vylepšila maminka mého muže o rybízový džem a sekané pistácie. Díky tomu vznikl výborný moučník k nedělní kávě, na kterém mě vždy láká vrchní vrstva čokolády posypaná oříšky.
Suroviny:
těsto
200 g cukr krupice
4 vejce
8 lžic studená voda
100 g hrubě mleté ořechy
200 g hrubá mouka
½ prášek do pečiva
krém
250 ml mléko
vanilkový pudink
250 g máslo
200 g cukr moučka
čokoláda na vaření
kousek másla
rybízový džem
sekané pistácie
Nejprve si uvaříme vanilkový pudink a necháme vychladnout.
Smícháme mleté ořechy, hrubou mouku a půl pytlíku prášku do pečiva. Poté ušleháme krupicový cukr, 4 žloutky, 8 lžic vody a vmícháme je do směsi. Nakonec přidáme zbylé, samostatně ušlehané bílky na sníh.
Těsto nalijeme na vymazaný plech nebo pečící papír. Pečeme na 150°C 25 – 30 minut. Hotovou buchtu necháme vychladnout.
Do utřeného másla s moučkovým cukrem postupně vmícháme vlažný pudink.
Na upečený korpus natřeme rybízový džem a poté hotový krém. Navrch zalijeme rozehřátou čokoládou a posypeme nasekanými pistáciovými ořechy.
Zdroj: autor
AK