Poklady řecké kuchyně – Musaka

Magazín / Řecká kuchyně

Musaka

 

Řeckou kuchyni si oblíbili strávníci po celém světě. Důvod je prostý: je zdravá, jednoduchá a přitom nesmírně chutná. Ne nadarmo se říká, že středomořská strava je jedním z pilířů dlouhého a plnohodnotného života.

Pokrm, který si dnes představíme, patří mezi naprosté stálice řecké kuchyně: je to musaka, známá i českým strávníkům. Zcela běžně ji však můžete ochutnat nejen v řeckých restauracích, ale i v širokém okolí – na Balkáně a na Blízkém východě, například v Turecku. Zde se konzumuje zpravidla studená. V Řecku nicméně platí za naprostou „povinnost“ a je téměř nadlidským úkolem narazit na tavernu, která by ji neměla uvedenou ve svém jídelním lístku. To sice na jednu stranu způsobuje značnou regionální rozmanitost, na druhou stranu umožňuje zjistit, že i přes mírné chuťové rozdíly zůstává základ všude stejný. Jsou to čtyři suroviny: lilek, brambory, mleté maso a bešamel (tedy sýrová omáčka).

 

Tisíce variant

Musaka se zpravidla servíruje v zapékacích miskách, kam šéfkuchař uvedené ingredience naskládá do vrstev, přičemž každou z nich nejprve osmahne na olivovém oleji s cibulí a bylinkami. Ty dodávají řecké kuchyni její specifickou a neodolatelnou chuť: i malé množství dokáže proměnit jinak fádní a nevýrazný základ v hotový balzám pro chuťové pohárky. Snad každá rodina má svůj vlastní recept na musaku se kterým se rádi pochlubí před svými hosty. Na stůl tak dostanete třeba variantu s rajčaty nebo cuketou, s různými druhy masa nebo bez brambor. Samozřejmě, že existují i vegetariánské musaky, kdy vrstvu masa obvykle nahradí jiná zelenina. Bešamel zase bývá vyráběn z různých druhů sýrů nebo smetany v různých poměrech, což dále vytváří prostor pro nespočet chuťových variací.

 

Další příspěvky: