Špecle s brokolicí a pórkem

 

Recept / Zdravé jídlo / Pro děti

Zkusila jsem vytvořit recept bez použití velkého množství dochucovadel nebo bujónu. Zahuštění pomocí vařené zeleniny ocení nejen děti, ale také dietáři. V době, kdy jsem trpěla těhotenskou cukrovkou, se můj jídelníček skládal z velkého množství zeleniny, trošky masa a minima příloh. Přitom jsem nechtěla vařit několik různých jídel pro každého člena rodiny zvlášť. Toto jídlo je rychlé na přípravu, zdravé a přesto chutné…

 

Suroviny:

1         Brokolice

1         Pórek

500g   Kuřecí prsa

250g   Špecle

200ml Smetana na vaření

          Olej

          Česnek

          Sůl

          Pepř

 

 

Brokolici a pórek nakrájíme na větší kusy a dáme je vařit.

Mezitím si nakrájíme a osmahneme kuřecí maso, které dle chuti osolíme a opepříme. Když se maso zatáhne, podlejeme ho trochou vývaru ze zeleniny a po vyvaření vody přidáme smetanu, kterou přivedeme k varu. Smetanu můžeme nahradit mlékem. V této chvíli přidáme prolisovaný stroužek česneku a odstavíme.

Uvařenou zeleninu scedíme, rozmixujeme a zahustíme s ní omáčku.

Pokud chcete kousky zeleniny ve vaší porci jídla, odeberte si část zeleniny bokem a vmíchejte ji do hotové omáčky.

Jako příloha se hodí těstoviny, ale vaječné špecle oživí stereotyp kolínek a špaget.

Zdroj: autor

AK