Kdo navštívil Řecko a ochutnal tamější kuchyni, určitě ho neminul řecký gyros. Propečené maso naložené v koření s čerstvou zeleninou a křupavým pečivem, no kdo by odolal tomuhle pokušení. Rozhodla jsem se si tuto pochoutku připravit v domácí verzi doma. Ušila jsem na sebe bič a pustila se do bezmasé verze, která je zároveň taková zdravější varianta pro náš organismus. Přípravila jsem si vegetariánský gyros v pita chlebu.
Recept jsem také převedla do takové hodně domácké verze, takže se nemusíte bát, že se nějaká surovina nedá sehnat. Vše je dostupné a snadno sehnatelné i kdekoliv v té naší krásné republice.
Suroviny na vegetariánský gyros
- balení ROBI plátků (dostupné v mnoha supermarketech v sekci zdravých potravin, nebo v každé zdravé výživě)
Marináda na vegetariánský gyros
- lžíce kremžské hořčice
- lžička rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky koření gril a šašlik nebo koření na grilování
- 200g jogurtu
- celozrnný pita chléb nebo tortilla
- zelenina dle vašeho výběru
Postup
- ROBI plátky opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme je na co nejslabší kousky. (Tak jak můžete vidět na obrázku). Poté přidáme ingredience na marinádu a promícháme tak, aby každá nudlička ROBI masa byla obalena.
- Marinujeme nejlépe přes noc. Naložené ROBI nudličky připravujeme na větší pánvi. Marináda bude ze začátku trochu řídká, teplem se ale zredukuje. Opékáme do té doby, než se nudličky budou mírně přichytávat. Pak ztlumíme plamen a necháme zezlatovět.
- Nakrájíme si okurku a rajče na plátky, můžeme nakrájet také sirovou cibuli, pokud máme rádi. Mírně otoustujeme pečivo dle našeho výběru a servírujeme se zbylými, předem připravenými surovinami.