Musaka v nejednom z nás evokuje vzpomínky na letní dovolenou. Manžel jí miluje. Já jsem ji nikdy nevařila. Řekové varují, že příprava je hodně náročná… Nakonec jsem vyzkoušela nejjednodušší recept s vlastními vychytávkami. Špinavého nádobí bylo dost, ale výsledek stál za to.
Musaka potřebné suroviny
- 500 g brambor
- 2 lilky
- 2 cukety
- 500 g mletého hovězího masa
- olivový olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté skořice
- 100 ml bílého vína
- 400 g rajčat
- 2 lžíce petrželky
- sůl
- pepř
- 35 g másla
- 35 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 4 kuličky černého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
- 2 vejce
- 100 g tvrdého sýra
Postup
- Případně můžete přidat i muškátový oříšek.
- Pár minut povařte a vmíchejte do bešamelu dva žloutky a sýr.
- Z bílků vytvořte sníh a vmíchejte ho do vychladlého masového základu.
- Potom vkládejte do zapékací mísy lilky s cuketou, masovou směs a nakonec kolečka brambor a bešamel.
- Vše zapečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů přibližně 30 minut, dokud horní vrstva nebude zlatá.
TIP: Použijte raději co největší zapékací mísu. Ta má nestačila a nakonec jsem musela všechny vrstvy přeskládávat do větší. I proto není má musaka kompaktní, ale to na chuti nic nemění.