SNÍDAŇOVÝ MARATON

Tak se schválně přiznejte, kdo zbožňuje jídlo? Protože vím, že jste všichni řekli „Já!“, dnes se s vámi podělím o má nejoblíbenější snídaňová jídla, která můžete různě obměňovat.

Pokud budu mluvit za sebe, jsem přesně ta snídaňová královna, která si bez sladké snídaně neumí představit den. Stává se mi velmi zřídka, že bych se ráno probudila s chutí na slané jídlo. I tak jsem tu zahrnula jednoho slaného adepta, když už ta chuť na mě přijde.

Ať tedy milujete sladké, či sladké po ránu – ani ránu, přijde si každý v tomto článku na své.

Začneme receptem na moji oblíbenou ovesnou kaši. Zmíním se vám tu o teplé verzi tohoto receptu, který ale můžete večer jednoduše připravit do misky, vložit přes noc do lednice a ráno mít tuto dobrotu skoro na stole v její studené podobě.

Čokoládovo-kokosová ovesná kaše

Budeme potřebovat (1 porce):

  • 40g ovesných vloček
  • Lžíci kokosu
  • Lžičku kakaového prášku
  • Kostičku kvalitní čokolády
  • Půl hrnku mléka
  • Trochu vody

Postup:

Do rendlíku na vaření si vložíme ovesné vločky, kakao, kokos, zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Za stálého míchání přiléváme vodu tak, abychom dosáhli požadované konzistence. Poté odstavíme z plamene a vsypeme nahrubo nasekanou čokoládu. Servírujeme s oblíbeným ovocem, jogurtem a můžeme lehce zakápnout nějakým sirupem.

Slyšeli jste o vejcích na sladko? Já jsem tímto receptem doslova objevila Ameriku! Pojďte ji objevit se mnou.

Míchaná vejce na sladko

Budeme potřebovat (1 porce):

  • 40 g ovesných vloček
  • Hrnek mléka
  • 1 velké, či 2 menší vejce
  • Skořici
  • Trochu másla/kokosového oleje
  • Ovoce na ozdobení

Postup:

Rozehřejeme si pánev a vložíme na ni máslo, či kokosový olej (dodá nám výbornou kokosovou dochuť). Vejce si rozkvrdláme vidličkou a vlijeme na studenou pánev. Píši studenou, protože to je velmi důležitý krok k tomu, abychom dosáhli krémové konzistence vajec. Nejlepší by také bylo, použít na míchání místo vařečky, či lžíce stěrku, kterou vejce budeme zapracovávat do sebe. Až se povrch pánve bude zahřívat, necháme plamen sporáku na té nejnižší síle. Mícháme a uhlazujeme vejce, aby se neshlukly do jedné tuhé hmoty. Když už se nám bude zdát, že jsou vejce hotová, přilijeme mléko a přidáme ovesné vločky. Vaříme za stálého míchání asi 5 minut, můžeme přilít mléko do řidší konzistence. Pak už jen posypeme skořicí a nazdobíme v misce tím, co máme rádi!

Vejce na všechny způsoby, mňam. S rozteklými tvarůžky jsou ale ještě lepší! Tvarůžky jsou plné bílkovin a skoro bez tuku! Nádherně nás zasytí a dodají vejcím jiné grády.

Volské oko s rozteklými tvarůžky (či jiným sýrem)

Budeme potřebovat (1 porce):

  • Dvě vejce
  • Jeden ks tvarůžku (používám ty z Lidlu)
  • Zeleninu
  • Pečivo dle výběru
  • Olej na potření pánve

Postup:

Rozehřejeme si pánev na kterou vlijeme lžíci oleje. Olej rozetřeme papírovým ubrouskem po pánvi, aby byla potřena po celé její šířce. Dvě vejce rozklepneme a vložíme vedle sebe tak, aby se nedotýkala. Necháme na mírném plamen opékat. Mezi tím si na tenké plátky nakrájíme tvarůžek (či jiný sýr). Až budou vejce skoro hotová, vložíme na vejce tvarůžek a necháme minutku roztéct. Poté sundáme z pánve a servírujeme s čerstvou zeleninou a rozpeklým pečivem.

Další můj ryze letní recept je smoothie. Suroviny můžete samozřejmě obměňovat třeba podle surovin, které doma máte, či podle chuti a nálady.

Smoothie miska do teplých dnů

Budeme potřebovat (1 porce):

  • Hrnek lesních plodů (nejlepší je pracovat s mraženými)
  • Jeden zralý banán
  • 140g Skyru/125g tvarohu
  • Trochu mléka
  • Oříšky/semínka a ovoce na ozdobu

Postup:

K realizaci tohoto receptu bude potřeba použít mixér, nejlépe nějaký blender. Zvládnout se to dá ale i s tyčovým ponorným mixérem. Jednoduše vložíme všechny ingredience do mixeru, nejprve bez mléka. To přijde na řadu v případě, že by se směs nechtěla mixovat do hladka. Směs by měla mít hladkou, takovou zmrzlinovou konzistenci. Pak jen servírujeme do oblíbené misky a zdobíme.

Dezert z hrnečku v mikrovlnce…

se stal novým hitem. Je totiž rychlý a výborný! Postačí nám jen hrnek, či miska, kterým nevadí teplo z mikrovlnky.

Budeme potřebovat (1 porce):

  • 2 lžíce špaldové mouky
  • 1 lžíce sladila
  • 1 rozmačkaný banán
  • 1 vejce
  • Lžička oleje bez příchutě
  • Špetka skořice

Na čokoládovou polevu jsem použila:

  • 2 lžíce holandského kakaa
  • Mléko
  • Lžičku marmelády

Postup:

Do hrnku, či misky dáme suché ingredience a pořádně promícháme. Přidáme vejce, rozmačkaný banán, olej a opět důkladně zamícháme. Na dně se nesmí suchá směs přilepit. Pokud bude směs hutná, můžeme přidat dvě lžíce vody, nebo mléka. Vložíme nádobu na 2 minuty do mikrovlnky a pak necháme chvíli stát.

Mezitím si připravíme naši polevu. Kakao dáme do mělké nádoby a po malých lžičkách přiléváme mléko, mícháme vidličkou. Měla by nám vzniknout litá směs, ne ale vodová. Pak jen přidáme lžičku marmelády a zapracujeme.

Náš koláček vyklepneme z nádoby, rozřízneme na půl a polijeme polevou. Servírujeme s ovocem.

Další příspěvky: